Sunday, June 16, 2013

Mit resume af bogen "Små løgne" af Lene Bagger (blå serie)

*Bemærk at der er uundgåelige fejl. Velkommen til at finde dem og skrive dem nedefor!:)

Små løgne” er skrevet af Lene Bagger og handler om en mand, Jakob, hvis liv ændrede sig radikalt på kun et år, på grund af små løgne og en stor del naivitet, i forhold til penge og narkotika, der hurtigt har ført til håbløse dramatiske konsekvenser.
Jakob er 22, da han bliver forelsket i Anita, som er 20. Anita bliver hurtigt gravid og halvandet år senere bliver de gift. De får en datter, Camilla, og den samme sommer bliver Anita færdig som pædagog.
Sammen med barnet kommer også de større drømme, som de har ikke råd til: et nyt hus og en bil.
Det er nu, da Jakob møder Martin Felix - en ung fyr der kun er to år ældre end Jakob, men som har sit eget (blomstrende) IT firma. Jakob begynder at arbejde for ham og får en høj løn, som gør det muligt for dem endelig at købe et nyt hus. Da Martin finder ud af at de har ikke råd til at købe en bil, låner han Jakob firmaets bil.
Jakob står i taknemlighedsgæld til Martin, han synes at Martin ikke kun er hans chef, men også hans ven nu. Anita har dog ikke tillid til Martin, selv om Martin prøver at imponere hende med dyre gaver, som Anita finder uhensigtsmæssige.
På den anden side, accepterer Jakob alle Martins anmodninger, så begynder han efterhånden at bruge mindre og mindre tid hjemme. Martin begynder ofte at sende Jakob til konferencer i Amsterdam og Hamburg, og hver gang arrangerer han at Jakob henter en mistænkelig pakke fra der til ham.
Det viser sig at denne pakke er narkotika, mere præcist heroin, og faktisk har Martin hele tiden brugt Jakob som smugler. Det er meget skuffende for Jakob at finde ud af, for han troede at de var gode venner al denne tid. Men Martin gør klart overfor Jakob hvad han selv tænker om ham, nemlig at Jakob er en taber, mens han selv er en vinder; at Jakob er et nul, uden en stærk kone som Anita og en stærk chef som ham selv. Han slutter af med at spørge Jakob efter bilnøglerne, så fyrer han ham med det samme.
Tingene går alt for hurtigt og helt ud af kontrol. Jakob slår Martin med sine hænder først og bagefter med lysestagen fra hans spisebord. Martin dør. Politiet kommer og tager ham til politistationen. Jakob undskylder ikke, forklarer heller ikke. Anita forstår ikke hvordan hendes mand kunne slå sin bedste ven ihjel. Jakob forstår det heller ikke selv.
Så i denne bog skriver han sin vidnesbyrd fra fængslet, mens han venter på sin dom. Han slutter med mange tanker om at fortryde, mange ”hvis” spørgsmål, mange tanker til Anita og Camilla, samt et spørgsmål til alle læserne, om vi bliver straffet for at drømme for stort – eller for ikke at drømme. 

Ordliste:


i forhold til = set sammen med en anden ting. (in relation to)
at føre til (før! føre fører førte ført førende) = være skyld i, at noget sker (to lead to, to cause)
halvanden, -t (tillægsord) = en og en halv.
råd (rådet råd rådene) = penge nok til at købe noget (jeg har ikke råd til = I can't afford to)
i taknemlighedsgæld til = det at skylde en person en tjeneste, fordi han har givet stor hjælp. (grateful to)
tillid = en sikker tro på, at en person er ærlig og vil gøre, hvad han har lovet (trust)
at imponere (-de, -t) = gøre noget, som får andre til at beundre én. (to impress)
uhensigtsmæssig (-t, -e) = inappropriate
anmodning (navneord) (-en, -er, -erne) = et ønske, man høfligt beder om at få opfyldt (request)
mistænkelig = en mistænkelig person er én, som ser skyldig ud eller ser ud til at ville gøre noget ulovligt (suspicious)
skuffende = disappointing
ihjel = at slå en person ihjel er at dræbe ham 
vidnesbyrd (vidnesbyrdet vidnesbyrd vidnesbyrdene) = en udtalelse fra et vidne om, hvad han har set ske (testimony)
dom (dommen domme dommene) = en dommers afgørelse (= judge's decision)
at fortryde = være ked af, at man har gjort noget dumt eller forkert (to regret)
at straffe = give en straf (to punish)
straf = noget ubehageligt, man får, fordi man har gjort noget forkert. 

No comments:

Post a Comment