Tuesday, November 12, 2013

Mit resumé af "Mobber de dig?" af Kirsten Kirch (grøn bog)

Jeg vil gerne fortælle lidt om ”Mobber de dig?” af Kirsten Kirch.

Denne bog handler generelt om mobning i skolen, og især om en pige, Josephine, der bliver mobbet i skolen. Det handler også om hvordan hendes forældre, Mette og Thomas Larsen, håndterer det.

Josefine er 9 år gammel, hun begyndte i 3. klasse for 4 måneder siden. Det var dengang da Josefine begyndte at blive ked af det.  En dag kommer hun hjem og hendes nye jakke er snavset og der er hul i den. Da Mette spørger Josefine om det, lyver Josefine og siger at hun faldt, eller at der ikke er sket noget. Mette er meget bekymret for sin datter. Hun tænker på, hvorfor hun ikke fortæller hende noget, og hvordan hun kan hjælpe hende.

Mette tænker også på sin familie situation. Hun arbejder som hjemmehjælper, og Thomas som chauffør. Han kører turistbusser, så han er tit væk i én eller to uger, han er træt når han kommer hjem, gider ikke høre om problemer. Han vil gerne kun køre i Danmark, så har han mere tid sammen med familien, men de har brug for penge nu, så de kan købe et hus. De vil også gerne have et barn mere.

Det har de snakket om. Men hvad med Josefine? Hvad er der galt med hende? Mobber de hende?

Mette prøver at snakke med Josefine igen, og opfordrer hende til at invitere en veninde hjem. Om fredagen, kommer Josefine hjem med Laura, en nye pige i klassen. Men Josefine græder. Hun  er rød på den ene kind. Det bløder lidt, og det ene øje er næsten lukket. Mette tager Josefine i sine arme, giver hende et knus og spørger om hvad der er sket. Laura svarer i stedet. Hun siger, at der er en dreng, som hedder Ronni, som slog og sparkede Josefine, så faldt hun på hovedet. Det viser sig, at denne Ronni altid mobber Josefine, hver dag efter skole. Han løber efter hende, tager hendes taske eller slår hende, og råber ”Jose-fine, Tykke-fine”. Hun tilføjer, at han ikke er rigtig klog, at han er tosset og han tit bliver rigtig hidsig i klassen. Selv læreren ved ikke, hvad han skal gøre.

Da Mette og Josefine bliver alene, snakker de mere om Josefines klassekammerater. Så Mette finder ud af, at næsten alle pigerne også mobber Josefine med hendes tøj, som ligner børnehave tøj, siger de, som ikke er moderne, og heller ikke sexet. Mette forstår ikke, hvorfor ni årige piger skal se så voksne ud. Hun har set Laura. Hun havde ikke meget tøj på. Hun havde en ring i navlen og sminke på øjnene.
Hun blev heller ikke høflig eller medfølende, da hun fnisene fortalte om at Josefine blev mobbet.
Heller ikke, da hun sagde, at hun ikke ville blive ”så tyk” som Josefine.
Og heller ikke, da hun sagde, at deres hus ikke var så ”smart” som en villa.

Mette bliver både vred og bekymret. Selv om det er fredag aften, ringer hun til Josefines lærer, Jørgen Henriksen. Hun fortæller at Josefine bliver drillet, slået og mobbet af Ronni hver dag. Han lover at snakke med Ronni om mandagen.

Da Thomas kommer hjem næste dag og hører at sin datter er slået og mobbet i skolen af denne dreng Ronni, bliver han meget vred. Han beslutter at de skal hen og snakke med Ronnis forældre med det samme.

Ronni Højer og hans far bor i et højhus, på 8.sal. Hans far ser ikke venlig ud. Hans øjne er trætte og røde. Deres lejlighed er rodet og snavset. Ronni kommer ind i stuen. Han er lang og bleg, hans øjne er også blege.

Da Thomas viser dem hans datters blå øje og fortæller at Ronni har lavet det, råber faren og slår Ronni i nakken. Han slår igen, hårdt, før han forsikrer Thomas, at Ronni ikke slår på små piger igen. Thomas advarer også Ronni om, at han vil rive armene af ham hvis han slår hans datter igen. Så går de.

De står ude på trappen og venter på elevatoren, men pludselig hører de skrig og slag inde fra Ronnis lejlighed. Hans far råber og slår Ronni, og stopper ikke selvom Ronni skriger højt, heller ikke da den unge kvinde som bor med dem råber ”Stop! Hold op!” Mette føler, at hendes hjerte sidder i halsen.

Senere hjemme hos dem, snakker de om det. Thomas synes, at Ronnis far er alkoholiker. Josefine siger, at faren angiveligt har været i fængsel. De har alle tre ondt af Ronni.

Imens Thomas sidder og ser western-film i fjernsynet, og Josefine sover, ringer Mette til Sanne. Sanne er Mettes lillesøster, som arbejder i en børnehave som pædagog. Mette fortæller hende alt om at Josefine bliver mobbet i skolen, om pigerne i klassen og om at Ronni får tæsk af sin far.

Sanne fortæller hendes ærlige mening om dette. Hun siger, at børn mobber dem, der er anderledes. Hun synes, at Mette behandler Josefine, som om hun er en lille pige, en baby, at hun er en hønemor. Hun siger at, grunden til det, er at Mette kun har Josefine, at Thomas er ude og køre, så Mette er altid alene.  Mette kan ikke lide at høre det, men det er rigtigt, og det ved hun godt. Sanne fortæller også om en stor skole i deres kommune, hvor lærerne har fortalt børnene, hvorfor mobning er forkert, og for at fejre det, har de sendt 500 balloner op i luften. Børnene har skrevet små tekster, som de har sat på ballonerne, for eksempel: ”Vi har en mobbefri skole. Hvad har I?” De balloner falder måske ned i en anden by, på en anden skole, hvor eleverne kan læse om den mobbefri skole. Sanne foreslår at Josefines skole kan gøre det samme, Mette er enig og vil foreslå det på næste forældremøde. Sanne foreslår også at Mette siger til Thomas, at hun vil sende Josefine i privatskole, bare for at han vågner og tager mere familiesansvar, fordi hun ved godt at de faktisk ikke har råd til det.

Sannes råd virkede, fordi Thomas er enig med Mette om at gå til forældremødet næste gang.

Bogen ender lykkeligt, med at Thomas pludselig bliver klogere og bestemmer sig til at tage det job med korte ture i Danmark, og få flere børn. Fordi, han siger, ”penge er ikke alt, familien er vigtigere.”

No comments:

Post a Comment