Sunday, November 10, 2013

Mit resumé af "H.C.Andersens liv" af Kirsten Ahlburg og Karl Aage Kirkegaard

H.C.Andersens liv er en kort biografisk bog, frit fortalt af Kirsten Ahlburg og Karl Aage Kirkegaard. Bogen fortæller om H.C. Andersens liv. Hans Christian Andersen levede fra 1805 til 1875 og er Danmarks mest berømte forfatter. Han skrev breve, dagbøger, salmer, sange, skuespil, romaner, men han er kendt over hele verden for hans eventyr, som børnene samt voksne kan godt lide.
Nogle af hans mest berømte eventyr er: Den grimme ælling (en ælling bliver til en smuk svane), Den lille pige med svovlstikkerne (en lille pige dør nytårsaften), Prinsessen på ærten (handler om en prinsesse, der skal sove på tyve madrasser og tyve edderdunsdyner), Tommelise (handler om en pige, der er så lille som en tomme), Snedronningen, Den lille havfrue, Den flyvende kuffert osv. Han var også kendt for at lave papirklip.
I denne bog hører vi om Andersens fattige barndom i Odense, hans svære ungdomsår i København og tiden derefter, da han er en berømt forfatter.

Hans Christians forældre var fattige. Hans far arbejdede som skomager, men i sin fritid legede han tit med Hans Christian. Han  lavede et lille teater til ham, og de spillede skuespil sammen. Han læste også historier for ham. Selv om Hans Christians far døde da Hans Christian var kun 11 år, havde han en vigtig rolle i sin søns liv (fremtid).
Hans Christians mor, på den anden hånd, forstod ikke sin søns store interesse for skuespil, læsning og sang. Hun sagde, at han hellere skulle blive skrædder og sy tøj til folk, så kunne han tjene penge. Men uanset, kunne hun ikke stoppe Hans Christian fra at følge sin drøm.
Da han var 14 år, rejste han til København, hvor hans ungdomsår begyndt.

Da Hans Christian var 14 år, ville han være skuespiller, ikke forfatter, og ville gerne arbejde ved Det Kongelige Teater. De første måneder i København prøvede han at blive skuespiller, danser og sanger, men uden held.
I et sidste håb, da han var 17 år, skrev han et skuespil, der hed Alfsol, og som sendte han ind til Det Kongelige Teater. Lidt efter blev han inviteret til at møde direktøren ved Den Kongelige Teater, Jonas Collin, som sagde at Hans Christian havde evner som forfatter, men han havde brug for en ordentlig uddannelse, før at blive en god forfatter. Han tilbød at spørge kongen, om han betale for Hans Christians uddannelse.
Hans Christian begyndt som elev i Slagelse Latinskole, og det vist sig, at Jonas Collin var som en far for H.C. Andersen. Seks år senere fik Andersen en studentereksamen. Mens han læste til studentereksamen, skrev han på romanen ”Fodrejse til Amager”, som blev udgivet. Hans digt Det døende barn trykt også i avisen, og blev oversat til tysk derefter. Han blev rost og var lykkelig. Han begyndt at rejse rundt i Danmark, og senere i Italien, Tyskland, Grækenland, Frankrig da han bliver mere og mere berømt.

Han forelskede sig i Riborg Voigt, datteren af en rig købmand i Fåborg på Fyn, hvor han boede engang. De blev dog aldrig gift, fordi Riborg var forlovet med en anden. Senere forelskede han sig i Jenny Lind, en svensk sangerinde, men hun var ikke forelsket i H.C.Andersen. Han blev aldrig gift og fik ikke børn.
H.C. Andersen døde af leverkræft i 1875, om sommeren. Man fandt et brev fra Riborg ved hans bryst. Begravelsen foregik i Københavns Domkirke og kongen (Frederick den syvende) deltog i begravelsen. Han blev begravet på Assistens Kirkegaard. Hans gravsted er bevaret.
Hans eventyr er oversat til over 100 forskellige sprog.
Der er to statuer af H.C. Andersen, én i Odense og én i København.
Der er et H.C.Andersen Museum i både byer, Odense og København.
I Tivoli i København er der en forlystelse om H.C.Andersens eventyr ”Den flyvende kuffert”.

1 comment:

  1. 3.Hvordan var H.C.A forhold til børn og hvorfor skrev han rigtig meget eventyr til dem? kan du svare mig på den sprøgsmål?

    ReplyDelete